Met een bankgarantie geeft u de verkoper zekerheid

Koop je een bestaande woning? Mogelijk vraagt de verkoper om een waarborgsom. Je kunt dat ook met een bankgarantie regelen. Op deze manier hoef je je eigen geld niet aan te spreken.

Wanneer heb je een bankgarantie nodig?

Heb je een voorlopig koopcontract getekend? De koop is pas definitief als je bij de notaris bent geweest. Tot dat moment wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Deze zekerheid geef je met een waarborgsom. Je kunt dit bedrag betalen, maar je kunt het ook regelen met een bankgarantie.

Wat is een bankgarantie?

Met een bankgarantie belooft een bank 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. Je tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Gaat de koop niet door? Dan moet de partij die de bankgarantie heeft afgegeven die 10% aan de verkoper betalen. Zij zetten na die betaling de bankgarantie om in een lening. Die lening betaalt je terug.

Kosten bankgarantie

De kosten voor een bankgarantie varieren per bank en aanbieder. Wanneer je een bankgarantie nodig hebt informeren we je tijdig over de kosten.

Zelf de waarborgsom betalen?

Je kunt ook zelf 10% van de koopsom storten op rekening van de notaris. Dit bedrag krijgt je terug zodra de koop definitief is. Het voordeel van een bankgarantie is dat je je spaargeld niet hoeft aan te spreken.

Als de koop niet doorgaat

Gaat de koop niet door? Dan krijgt de verkoper 10% van de koopsom. Als een bank een bankgarantie heeft gegeven, krijgt de verkoper dit bedrag van deze bank. Dit bedrag moet je aan de bank terugbetalen.

Wil je een bankgarantie?

De Huis van… adviseur kan de bankgarantie voor je regelen.

Neem contact op om een bankgarantie te regelen